Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΓΚΑΝΗ

Κάγκανης -Γκαγκανης επώνυμο προερχόμενο α) από τουρκική ρίζα, από τη λέξη kagan που σημαίνει μονάρχης, βασιλιάς. 

β) από το  γκαγκάνι (Αμοργ.,Πελ.,Θεσσ.,Μακεδ.,Μύκ.), ο καρπός του γαιδουράγκαθου. Σκωπτικά οι κάτοικοι του Λιτόχωρου από τους κατοίκους των γειτονικών χωριών. Η λέξη απαντά στο ιδίωμα Πυλαίας Θεσσ/κης ως ‘γκάνι «αγκάθι». Προέρχεται από το ακάνιον, ακάνθιον του Ησύχιου, με επανάληψη στην πρώτη συλλαβή του συμφώνου της δεύτερης,πρβ.ίλερη>λίλερη, αβατσινιά>βαβατσινιά κ.ά.

γ) είναι παρωνυμικό επώνυμο και προέρχεται από την γαλλική (φράγκικη) λέξη cancan που σημαίνει κουβεντολόι, κουτσομπολιό.

Ιστορική Αναφορά

Σε έγγραφο περί της Καλορίτσας στις  6 Αυγουστου 1654 αναφέρεται ο Νικόλαος Κάνγγανης, χρόνων εβδομήντα πέντε.(Γ.Α.Κ)

Καγκανης Χατζη Στεφανης απο τον Δαμαριωνα και μετεπειτα εις Βουρλα Μικρας Ασιας εν ετη 1812 οπου πωλει τα κτηματα του στον Δαμαριωνα στον ανηψιο του Νικολαο Καγκανη. (βιβλιο Δαμαριωνας σελις 356).



Ο Καγκανομιχαλης Ο Μακαροβασιλης κι ο Καγκανοστελιανος!! Εξαιρετικοί άνθρωποι και αγωνιστές της ζωής!!

-------------------------------------------------------------------------------------

Ο Καγκανοστελιανος κι η Φλωρα του μακαρογιανη ( ίσα που διακρίνεται) τυροκομουν! Έφτιαξαν μια πολυμελή οικογένεια τίμιων και εργατικών ανθρώπων!
--------------------------------------------------------------






 

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΣΑΡΗ

 Κάτσαρης - επώνυμο το οποίο κατατάσσεται στα επαγγελματικά, προερχόμενο από τη σλαβική λέξη kacar, που σημαίνει καδοποιός-βαρελοποιός.

Ιστορική Αναφορά

ΚΑΤΣΑΡΗΣ (Άργος 1854, Πόρτο Χέλι). «Κάτζαριν» ναύκληρον που ταξίδευε στα νερά της Ανατολικής Πελοποννήσου (Μονεμβασία) μνημονεύει ο Μιχαήλ Ακομινάτος (13ος αι.) (142:137). «Μιχαήλ Κατσάρης», Bombardier, αναγράφεται το 1545 στα έγγραφα του Ενετικού στρατού (259:283). Μητροφάνης Κάτζαρης, το 1624, νοτάριος στην Κεφαλονιά (Ανέκδοτος Κώδικας μονής Αγ. Παρασκευής Ταφιού (Κεφαλονιά) φ. 24). https://argolikivivliothiki.gr/2015/10/22/stradioti/

                                  

     Αριστερά Δημήτρης ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ στην μέση Δημήτρης ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ (Κρανιώτης )δεξιά ο Σπύρος ΚΑΤΣΑΡΗΣ ο χασάπης του Δαμαριώνα πλατεία Ψυρρής Πάσχα περίπου δεκαετία 1960
-------------------------------------------------------------------------------------





 

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Δαμαριωνιτης Παπαρηγόπουλος, ο πρώτος που “άναψε” Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Αθήνα.


Ελλάδα: Ο Ναξιώτης Παπαρηγόπουλος, ο πρώτος που "άναψε" δέντρο στην Αθήνα - Naxos Press
 Στην Αθήνα στο σπίτι του Ι. Παπαρρηγοπούλου..... Τα Χριστούγεννα του 1834, ο Δαμαριωνίτης, Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος (Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στην Αθήνα) στολίζει για πρώτη φορά στην Αθήνα δέντρο και η φάρσα στον στρατηγό Μακρυγιάννη
 
Τα Χριστούγεννα του 1834, μεταφέρεται για πρώτη φορά στην Αθήνα το ξενικό έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δένδρου.
Η πρώτη Ελληνική οικογένεια που έστησε στο σπίτι της δένδρο στολισμένο με αγιοβασιλιάτικα παιχνίδια με βαμβάκια και κεράκια. Ήταν του Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου.
Ο Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος ( 1780-1874) καταγόταν από την Νάξο και συγκεκριμένα από την Δαμαριώνα της Νάξου. Έφυγε από εκεί μικρός και με το πατρικό όνομα Λινάρδος. Στην Κωνσταντινούπολή όπου έφθασε υιοθετήθηκε από μία οικογένεια Παπαρρηγοπούλου.
Σπούδασε στην Πόλη στην Οδυσσό και στην Μόσχα. Το 1807, διορίστηκε διερμηνέας του Ρωσικού Στόλου του Αιγαίου και το 1814 επισκέφτηκε τον Αλί Πασά στα Γιάννενα για υποθέσεις Ρώσων υπηκόων του. Τη φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους την χρησιμοποίησε αργότερα για το καλό του Γένους.
Το 1819 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία και τώρα ,
Χριστούγεννα του 1834 τον βρίσκουμε να υπηρετεί στην Ρωσική Πρεσβεία της Αθήνας ως Γενικός Πρόξενος σε ηλικία 54 ετών.
Ο αρχοντικό του ήταν ένα μεγάλο σπίτι στην Πλάκα με ωραία και σπάνια επίπλωση για την εποχή εκείνη.
Εκείνον τον χρόνο είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα και ο πρώτος βασιλεύς της Ελλάδος ο Όθων Οι Βαυαροί που ήταν μαζί του, ήξεραν βέβαια το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δένδρου αλλά εκείνον τον χρόνο δεν είχαν φροντίσει για να το τηρήσουν στο παλάτι που βρισκόταν εκεί που είναι σήμερα η παλαιά Βουλή Το παλιό δηλαδή σπίτι του Αλέξανδρου Κοντόσταβλου που χρησιμοποιήθηκε για ελάχιστα και για κατοικία του Όθωνα.
Στο σημείο ακριβώς που αργότερα, το 1858, θεμελιώθηκε η Παλαιά Βουλή από την Αμαλία .
Ο Παπαρρηγόπουλος όμως σαν κοσμογυρισμένος που ήταν, συνήθισε το έθιμο από την Ανατολική Ευρώπη και το μετέφερε πρώτος στην Αθήνα τις ημέρες εκείνες που πανυγήριζε την μεταφορά της πρωτεύουσας του Ελληνικού Βασιλείου από το Ναύπλιο στο <<κλεινόν άστυ>>
Έτσι ο επιφανής κάτοικος της Πλάκας, που εστόλισε την παλαιά αυτή Αθηναϊκή συνοικία με το ωραίο σπίτι του, έκαμε για πρώτη φορά αυτή τη Χριστουγεννιάτικη έκπληξη εις τους , <<γκάγκαρους >>και τους καταγοήτευσε. Η γραφική φωταψία του δένδρου του με τα απαραίτητα στολίδια που τα είχε φέρει από τη Ρωσία εθάμβωσε τους θεατές για την πρωτοτυπία του γεγονότος.
Για τους παλαιούς Αθηναίους, ήταν το χριστουγεννιάτικο εκείνο δένδρο μια γοητευτική έκπληξη. Ένας από τους πολλούς καλεσμένους τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων του 1834 στο σπίτι του Παπαρρηγόπουλου ήταν και ο θρυλικός στρατηγός Μακρυγιάννης. Το πρωί της παραμονής , πέρασε επίτηδες από το περιβόλι του ο Ναξιώτης πρόξενος της Ρωσίας και το κάλεσε για το βράδυ. Αλλά ο στρατηγός που ήταν μαθημένος να περνάει τις γιορτές κοντά στους δικούς του, του είπε.
Δεν θάρθω θα περάσω όπως πάντα με την φαμίλια μου
Εκείνος όμως επέμεινε Έλα και θα δεις το πιο παράξενο δένδρο που όμοιο του δεν υπάρχει στο περιβόλι το δικό σου
Πότε το φύτεψες/ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ Εκείνος Περίεργος ΚΑΙ ΠΟΥ Δεν φαίνεται από έξω Όχι έλα και θα δεις και πήγε.
Κόσμος πολύς είχε πλημμυρίσει το σπίτι του Παπαρηγόπουλου όπου επήγε τελικά από περιέργεια και ο Μακρυγιάννης με τον φίλο του αγωνιστή Κώτσο Λιδωρικιώτη. Όταν ανέβηκε τη σκάλα του αρχοντόσπιτου, τον υποδέχτηκε με εξαιρετική χαρά ο Παπαρρηγόπουλος Η πρώτη κουβέντα του στρατηγού ήταν.
Που είναι βρε το δένδρο/
Τώρα θα το ιδείς.
Τον οδήγησε τότε ο Παπαρρηγόπουλος μέσα από την πολυκοσμία μέσα από τις σάλες στη μεγάλη αίθουσα όπου έλαμπε στολισμένο το δένδρο. Ένας έλατος πάνω από δυό μέτρα.
Ο Μακρυγιάννης κατάλαβε τη φάρσα, εντυπωσιάστηκε βέβαια αλλά και δεν τα έχασε
Με την ρουμελιώτικη θυμοσοφία του, του λέει.
Ωραίο είναι κυρ-Γιάννη δεν λέω. Αλλά τα δέντρα μου εγώ τα αφήνω να φυτρώνουν μέσα στην κάμαρα. Μόνον τα άρματά μου φυτρώνουν εκεί.
Πληροφόρηση Από το περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ 1956
ΑπόΝικόδημος Λιανός

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

'' ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝΑΣ "

 


Μια νεα σημαντικη σελιδα δημιουργηθηκε στο facebook για τον Δαμαριωνα - Βουβουρια - Δαμαλα ο '' ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝΑΣ ΄

https://www.facebook.com/groups/1307480027085269 με κυριο σκοπό την δημιουργία ενός
ψηφιοποιημένου ιστορικού αρχείου για το χωριο μας με διάσωση και συγκέντρωση
αρχείων που θα αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου μας, των οικογενειών και των
προγόνων μας με γεγονότα από το ιστορικό παρελθόν ώστε να συμβάλει στην εύρεση, καταγραφή και διαφύλαξη της ιστορίας μας με αξιοποίησή του από το κοινό, τους μελετητές και τους ερευνητές.
ΜΕΤΑΔΩΣΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΑΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ΔΑΜΑΡΙΩΝΑ - ΒΟΥΒΟΥΡΙΑ - ΔΑΜΑΛΑ.
ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ.
ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ και ΦΩΤΟ.
Κυριοι ερευνητες στην διευθυνση της σελιδας ο Κος Καλμπαρης Σπυριδων, ο Κος Κεχαγιας Θεοδωρος και ο Δετσης Νικολαος.